Bl. Majka Marija Terzija Scherer

( 1825. 31. listopada do 16. lipnja 1888. )

Suutemeljiteljica Milosrdnih sestara sv. Križa – Ingenbhol

Blagdan – 16. lipnja

Majka M. Terezija, Katarina Scherer rođena je 31. listopada 1825. godine u katoličkoj poljodjelskoj obitelji u švicarskom mjestu Meggen, kanton Luzern. Rano ostala bez oca.

Katarina je bila živahna, samostalna i odlučna djevojčica. Znala je što hoće, a htjela je mnogo! Srce male Katarine široko se otvaralo cvijeću i suncu, a njezino bogato čuvstvo razvilo se u sunačno dijete Meggena koje će kasnije unositi mnogo svjetla u tamu mnogih srdaca i izrasti u veliku ženu kršćanske djelotvorne ljubavi.

Već u 16. godini je počela raditi u gradskoj bolnici u Luzernu, noseći u sebi želju za redovničkim pozivom. Najprije je kao mlada djevojka bila članica Trećega reda sv. Franje, a po tom je u 19. godini potaknuta Isusovim zovom ljubavi prema mladeži, siromasima, starcima i bolesnima stupila u tek osnovanu Družbu Sestara sv. Križa. Bila je jedna od prvih pet članica nove Družbe.

Nakon položenih prvih zavjeta počela je djelovati kao učiteljica, a zatim nastavila u službi bolesnicima. Za prvu vrhovnu poglavaricu Kuće Matice u Ingenbohlu izabrana je 1837. godine. Nakon prerane i nagle smrti o. Teodozija Florentini (1865.) s. Terezija će još 23 godine sama neslomivom hrabrošću ići dugom cestom ljubavi, ne bez teškoća, ali odlučna i slobodna od vlastite sebičnosti, spremna na svaki novi izazov. Uz velike osobne žrtve, kao i samoprijegor cijele zajednice spasila je Utemeljiteljevo djelo.

Uspješno se hvatala u koštac s gorućim problemima vremena. Sestrama je bila dobra majka i mudra voditeljica, a potrebitima zauzeta pomoćnica. Uvrštena je među najveće žene srednje Europe 19. stoljeća.

Nakon teške i strpljivo podnesene bolesti umrla je na glasu svetosti u Ingenbholu 16. lipnja 1888. godine.

Mjesto molitve i cilj mnogih hodočasnika sve do danas je grob M. M. Terezije na kojem ona i dalje prima i svojim zagovorom kod Boga pomaže potebnicima.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom u Rimu 29. listopada 1995. godine. Od tada je i u samostanskoj crkvi Milosrndih ss. sv. Križa svakoga 16. u mjesecu Hodočasnički dan sa svečanom euharistijom na kojoj sudjeluju brojni hodočasnici iz Đakova i okolice.

Od 2001. godine gajeći međusobno zajedništvo i razvijajući osjetljivost za pomoć potrebitima na duši i tijelu oblikovan je Terzijin krug sa sustavnim programom.

Kruna i srce Terezijina kruga jeste nakon ispunjavanja potrebnih uvjeta kanonski utemljeno (2004.) i društevno registrirano (2010.) godine Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda koje je stavljeno pod osobitu zaštitu bl. M. M. Terezije i u pečatu žiga upisano je njezino ime.

Bratstvo je trajno otvoreno prijemu novih članova!

 

Copyright © 2015 - FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED - MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA ĐAKOVO