Među nama siromah-siromahu

Zahvaljujući humanitarnoj akciji “Među nama – siromah siromahu”, koju organizira Franjevački svjetovni red, odnosno Terezijin krug, i ovoga će Božića osobama u potrebi i starijima i osamljenima stići pomoć. Akcija je trajnog karaktera, provodi se već desetak godina, ističe voditeljica sestra Karmela Dominković.
“Od 17. do 22. prosinca pedesetak volontera obilaze adrese u Đakovu, Punitovcima, Josipovcu Punitovačkom i Sikirevcima i posjećuju ljude u potrebi, a zahvaljujući dobrim ljudima i njihovim milodarima uspjeli smo osigurati nekoliko obiteljskih paketa za višečlane obitelji i to već radimo tradicionalno”, ističe sestra Karmela.
Pomoć se sastoji od osnovnih životnih namirnica; višečlanim obiteljima veliko pakovanje brašna, nekoliko kilograma šećera, nekoliko litara ulja, te slatkiši za djecu, a starijim i osamljenim osobama simbolične poklone, pa su uz čestitku dobili keks, sok, domaće rezance, po koji slatkiš, jabuku, smokvu….
Sestra Karmela upozorava da je, uz sve veći broj onih kojima je pomoć potrebna, sve prisutnija i ravnodušnost, ali isto tako da još uvijek postoje i oni koji su spremni pomoći.
“Osjeća se jako duboka socijalna kriza, koja predugo traje i otuda se javlja i ta ravnodušnost jer svima treba pomoć”, ističe sestra Karmela podsjećajući na staru narodnu mudrost prema kojoj “Ne daje onaj koji ima, nego onaj koji je naučio davati”./ Radio Đakovo, Mile Ljubičić 19. prosinca 2014.

Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda uoči i ovog Božića organizira humanitarnu akciju “Među nama – siromah siromahu”. Nastavak je to akcije koja traje već 14 godina, ističe sestra Karmela Dominković, a svim dosadašnjim sudionicama akcije, koji su nesebično pomagali one u potrebi, članovi bratstva ponudit će božićne simbole izrađene u kreativnoj radionici.
Blagdanski štand bit će postavljen ispred samostanske crkve u nedjelju i u ponedjeljak prije i poslije večernjih misa. Prihod je namijenjen potrebitima kojih je sve više, ističe sestra Karmela. Upozorava i na rastuću ravnodušnost onih koji bi mogli pomoći, a ne čine to.
“Kroz našu akciju vidljivo je da su najviše spremni pomoći oni koji imaju malo i takvi uistinu od srca daju”, zaključuje sestra Karmela.

Akcija je skroman prilog velikome djelu naših Utemeljitelja, koje je resio izraziti socijalni osjećaj, kao i velikoj patnji današnjega svijeta, u kojem je toliko toga naopačke okrenuto.

Akcija je izrasla iz slavljenja Euharistije, zajedno sa štovateljima bl. M. M. Terezije 16. studenoga 2001. godine kada smo razmišljali o Isusovim riječima: Što god ste učinili jednome od ove moje najmanje braće, meni ste učinili; i : Što god niste učinili jednome od ove moje najmanje braće, meni niste učinili te o majci Tereziji kao dobročiniteljici siromaha.
U subotu 16. prosinca 2006. godine obilježena je peta obljetnica djelovanja misnim slavljem i svečanom sjednicom.
Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda bl. M. M. Terezije Scherer danas je glavni nositelj akcije, a s. M. Karmela, duhovna asistentica bratstva i voditeljica Terezijina kruga njezina je idejna začetnica.
Koliko god je akcija Među nama – siromah siromahu samo kapljica u moru potreba našega grada i svijeta, more bi ipak bilo veće da mu manjka naša kapljica!

Već tradicionalno zajedno s drugim humanitarnim udrugama u akciji Gradskoga poglavarstva uz Dan grada Đakova Dobro je činiti dobro - za dječji osmijeh uključuje se cijelo bratstvo OFS - a bl. M. M. Terezije Scherer

Hrvatska Udruga radija i novina na IX. Danima radija Hrvatske 2003. u konkurenciji od 129. ostalih humanitarnih ostvarenja proglasila je đakovačku akciju Najboljom akcijom (EVENT). Suradnja je ostvarena s lokalnim Radio Đakovom.

Ostalo:

- Posjeti na kućne adrese
- Pojedinačni posjeti u Domu za starije osobe u Đakovu
- Tematski susreti u Domu za starije osobe u Đakovu, uz:

- Svjetski dan starijih osoba: Predbožićni susret, Svjetski dan bolesnika, Preduskrsni susret i uz Svjetski dan smijeha

- Prigodna pomoć obiteljima s više djece


· Seminari za djelatnice u programu Pomoć u kući starijim osobama
· Školovanje desetak djece i jednog svećeničkog kandidata u misijama

Način financiranja:

- Osobni doprinos
- Skromni prilozi prijatelja i simpatizera
- Broj računa: PBZ HR6123400093103518787 Terezijin krug

Copyright © 2015 - FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED - MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA ĐAKOVO