Opatija, 13. VI. 1999.

Najveća vrijednost je otkriti u čovjeku ono dobro koje je nadahnuto u nj kao naravno biće. Treba naći načina kako sačuvati taj duhovni trag u čovjeku.

Čuvati u čovjeka jedinstvo Boga i prirode.

jedan od načina sačuvanja je gajiti u čovjeka harmoniju – ravnotežu duhovnog i prirodnog.

Odgajati čovjeka krijeposnim u primanju drugih i skrovitim u davanju drugima, da bude jak i otporan na sve ono što ugrožava njegovu egzistenciju.

Danas je čovjek pod utjecajem mnogih zala i treba ga sačuvati od napasti koje zovemo nasilje i ovisnosti.

Svojim sadržajem i svojim duhovnim strujanjem ' Moj mali Eko ' je pravi lijek i prevencija čovjeku da se odupre zlu prirode i duha.

EKO kalendar njeguje skald prirodnog i duhovnog u čovjeku sa svojim eko rokovnikom i svojim nadnevicama zbivanja u duhovnom, u liturgiji koncilskoj i postkoncilskoj; svojim datumnikom velikih zbivanja i znamenitih imena EKO kalendar njeguje u hrvatskoj duhovnoj povijesti vrijednost koja stoljećima svojom misijom obdaruje mlade naraštaje, pa i sve nas./ Ljerka Krajač, prof.

Predstavljanje EKO kalnedara nadahnuto je zaključila Borjanka Smojever, prof. :

«Ne mislimo kako će netko drugi vidjeti ono što sami ne vidimo ili ne želimo vidjeti. Vidim, pa će i drugi vidjeti. Svi zajedno vidjet ćemo sve.

Osjetimo!

Poslušajmo!

Ovaj 'Moj mali Eko' kalendar mnogo toga vidi, čuje i sluša!

Podsjeća da mi mali, pojedinačno nevažni, zajedno silni, pristajemo nama i drugima u budućnosti, sačuvati drvo, potok, vodu, Zemlju i cijeloga čovjeka!

Ako danas poslije podne ne znate što biste sa sobom, uzmite ovu malu knjižicu.

Upravo na onoj stranici koju ste otvorili, naći ćete ono što ste tražili.

I upravo to ćete napraviti, ili barem ne zaboraviti.

'Moj mali Eko' nije napravljen da bude zaboravljen! On nije samo dio redovitog vjeronaučnog programa. On je, uloženim trudom, zavrijedio da postane knjižica na radnom stolu, školskoj klupi, džepu kaputa. Odatle nije daleko do srca! /Borjanka Smojever, prof.

 

Copyright © 2015 - FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED - MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA ĐAKOVO