Zdravo je pucati od smijeha

ZDRAVO JE PUCATI OD SMIJEHA
knjižnica «U pravi trenutak», Đakovo, 2012.
PODSJETNIK NA ČISTOĆU SRCA

«S osmijehom beri ružice trpljenja, s osmijehom poklanjaj riječi... S osmijehom pomaži, s osmijehom primaj nepravde, s osmijehom podnosi neistinu!

S osmijehom primaj kada ti lažu...» poticajne su misli s. Zdenke Schelingove zapisane na početku knjige koju pod nazivom «Zdravo je pucati od smijeha» potpisuje s. Karmela Eva Dominković.

Riječ je o drugom izdanju zbirke, koju je s porukom na naslovnici «Neka nam ne ponestane radosne vedrine i osmijeha» objavio «U pravi trenutak» iz Đakova.

U knjizi je na 135 stranica sakupljeno više od 700 šala, dosjetki, te pitalica i mozgalica koje su nastajale dugi niz godina u različitim životnim situacijama tkane «nitima zajedništva mnoštva prijatelja, učenika, prosvjetnih djelatnika, odgojitelja, roditelja i suradnika».
Nakon predgovora, u dijelu «Smijeh naš svagdanji» autorica donosi poticajne misli o humoru i smijehu Phila Bosmansa, Mahatme Gandhija i dr., te prikazuje kako znanstvenici (poput Michaela Millera, Suelija Damergiana...) pristupaju jednome «od najboljih proizvoda ljudskog duha» koji «poništava utjecaj mentalnog stresa», zdrav je i potreban.

Također donosi i 21 savjet Billa Cosbya za smijeh i dobro raspoloženje. Slijede cjeline «Vic do vica» te «Humor pape Ivana XXIII. Dobrog», potom dosjetke iz obiteljskog života.

Zbirka sadrži i brojne bisere iz školskih klupa, iz životinjskoga carstva, a nezaobilazan je i dio o Hasi, Husi, Muji i Fati, kao i o plavušama te «Pitalice – mozgalice».

Na kraju knjige nalaze se i zrnca narodne mudrosti te biografska bilješka o autorici. Uz istinsku radost i osmijehom ozareno lice, s. Karmela je u predgovoru poželjela da ta «eko vicijada» bude «trajan podsjetnik na čistoću srca» te čišćenje riječi od vulgarnosti i psovki, posebice u prepričavanju viceva, dosjetki i šala. /Mara Cvitanović

U izdanju Knjižnice U PRAVI TRENUTAK (UPT ) Đakovo, izašlo je početkom mjeseca ožujka 2012. godine drugo izdanje zbirke od preko 700 sabranih dosjetki, šala, pitalica i mozgalica pod naslovom Zdravo je pucati od smijeha.

Prvo izdanje zbirke objavljeno je 2009. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana smijeha, kod istoga izdavača. Zbirku potpisuje s. Karmela Eva Dominković.

Knjiga se može naručiti na adresu:

Knjižnica
U PRAVI TRENUTAK
31400 Đakovo, p. p. 51
Telefon/Faks: ++385(0)31 811 – 774

e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Copyright © 2015 - FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED - MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA ĐAKOVO