125. obljetnica

OTVORENA JUBILARNA GODINA POVODOM 125. OBLJETNICE SVETE SMRTI BL. M. M. TEREZIJE SCHERER

Marijanskom pobožnošću, čitanjem iz Knjige prošnji i zahvala, misnim slavljem i prigodnim programom, 16. listopada u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova, uz Godinu vjere, otvorena je i Jubilarna godina povodom 125. obljetnice smrti bl. Majke Marije Terezije Scherer, suutemeljiteljice Milosrdnih sestara sv. Križa i 100. obljetnice smrti s. Ulrike Nisch. U navedenoj godini sestre će se prisjetiti i 10. obljetnice od beatifikacije s. Zdenke Schelingove.

Nakon pozdravnih riječi s. Karmele Dominković, voditeljice Terezijina kruga koji je u Đakovu nastao 2001. godine kao način i oblik štovanja bl. M. M. Terezije Scherer, misno slavlje predvodio je vlč. Matej Glavica. U koncelebraciji je bio vlč. Ivo Džinić, rektor samostanske crkve te vlč. Goran Mitrović, župnik župe BDM iz Nove Kapele, koji je i sam iskusio zagovor blaženice čija se Jubilarna godina slavi, a u Đakovo je doveo hodočasnike iz svoje župe te župni zbor koji je, uz zbor sestara, uveličao slavlje.

"Željom da Gospodin bude s nama ulazimo u misno slavlje po kojemu želimo dotaknuti tajnu svetosti. Zajednica sestara sv. Križa spominje se tri svoje blaženice i kao da tijekom ove godine, koja je za njih jubilarna, žele odškrinuti tajnu njihove svetosti", rekao je u uvodu euharistije vlč. Glavica. Oslanjajući se na riječi evanđelja "Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio", propovjednik je prisutne potaknuo na opraštanje i pružanje ruke pomirenja onima u užoj ili široj obitelji, na radnom mjestu ili u susjedstvu prema kojima možda već dugo imaju negativne osjećaje, naglašavajući da tek kada oprostimo, Isus može uslišati molitve i prošnje. Sve dok u hrvatskom narodu, u Slavoniji, živi neopraštanje i mržnja zagovor svetaca ne može nam isprositi milost Božju, naglasio je.

"Listajući životopis bl. M. M. Terezije Scherer možemo uočiti kako je itekako ozbiljno shvatila, prihvatila, razumjela i htjela živjeti Isusovo evanđelje. Čitav njezin život prolazio je u svijesti da bez Isusa ne može učiniti ništa, a zajedno s njim može velike stvari. Znala je, ako svoj život i nakanu koju je imala, a od koje i danas ubiremo plodve, usiječe i nasloni na Isusov križ, tada joj to daje garanciju da će svaki njezin trud i želja biti uspješna i blagoslovljena", rekao je vlč. Glavica i štovateljima poručio da tijekom ove godine ne želimo samo komemorirati nečiji život, samo slaviti i odslaviti godinu ma koliko god ona značajna bila, već poput bl. Majke Terezije sjesti do nogu Učitelja, Isusa Krista, osluškivati što to On nama ima reći i ne tražiti nikakvih drugih riječi i mudrosti, osim Isusovih, a koje je osluškivala i suutemeljiteljica Milosrdnih sestara sv. Križa.

Jubilarnu godinu u ime Hrvatske provincije Milosrdnih sestara sv. Križa proglasila je s. Helena Šajbl čitajući poruku provincijalne poglavarice, s. Amalije Kupčerić, koju je uputila iz Indije, s Kongresa provincijalnih poglavarica. "Tijekom jubilarne godine, želimo lik Majke Marije Terezije Scherer još dublje upoznati i osvijetliti kroz različite susrete, hodočasničke dane, druge pastoralne aktivnosti i pobožnosti, kao pomoć na putu produbljivanja osobne vjere, ali istovremeno i kao prilog zahtjevima sveopće Crkve uGodini vjere, na koje nas poziva papa Benedikt XVI. i naši biskupi", naglasila je provincijalna poglavarica Kupčerić, a izrekla s. Helena Šajbl te zaključila: "Neka nam svima u Godini vjere, Majka Marija Terezija kao izvorna kršćanka i redovnica - žena vjere i evanđeoskih pregnuća - bude istinski uzor i nadahnuće, kao i razlog njegovanja našeg međusobnog zajedništva."

U nastavku programa s. Karmela Dominković, ukratko je predstavila život bl. M. M. Terezije, početke njezina štovanja te djelovanje Terezijina kruga.

Istaknula je daTerezijin krugčine štovatelji koji se u svojoj svakodnevici zauzimaju za promicanje temeljnih ljudskih i kršćanskih vrijednosti kako je to činila i bl. Majka Terezija, nadahnuta franjevačkom karizmom. Početna i prva nit koja je svjesnije počela povezivati štovatelje bl. Terezije Scherer bio je poticaj na njegovanje molitvene povezanosti pod nazivom Molitveni vez. Tijela i grupe unutar kruga koje djeluju na dobrobit svih, nastale su kao odgovor na traženje štovatelja koji su imali želju u svojoj vjeri napredovati dublje, pojasnila je s. Karmela i istaknula: trajno otvorenu humanitarnu akcijuMeđu nama – siromah siromahuu kojoj vjernici ustrajno sudjeluju novčanim darom; 2004. godine kanonski je utemeljeno Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda bl. Majke Marije Terezije koje je srce i kruna Terezijina kruga i trajno je otvoreno prijemu novih članova, a tu su i tjedni susreti Molitvenog čitanja Božje riječi, Oratorij sv. Križa, godišnje duhovne vježbe, Dan tišine te Kontemplativna subota kroz koje vjernici mogu produbiti svoje molitveno iskustvo. Svi prisutni na dar su dobili Mali pravilnik s potrebnim informacijama za upoznavanje i uključivanje u djelovanje Kruga. /(TU) M. Kuveždanin

 


 Riječ s. Amalija Kupčerić, provincijalne poglavarice

Poštovani i dragi vjernici!

U ime Hrvatske provincije milosrdnih sestara svetoga Križa otvaram Jubilarnu godinu  Majke Marije Terezije Scherer,  o 125. obljetnicu njezine svete  smrti.

Jubilarna godina  biti će zaključena 16. listopada 2013. godine.

Tijekom  jubilarne godine, želimo njezin lik  još dublje upoznati i osvijetliti  kroz različite susrete, hodočasničke dane, druge  pastoralne aktivnosti i pobožnosti, kao pomoć na putu produbljivanja vaše  osobne vjere, ali istovremeno i kao prilog  zahtjevima sveopće Crkve u Godini vjere, na koje nas  poziva  papa Benedikt XVI.  i naši biskupi.

Službeno odsutna iz  daleke  Indije, u duhu sam zajedno večeras  s vama, te  vas pozivam i potičem da nam se priključite, a sve svoje potrebe, napose duhovne preporučite i izručite moćnom  zagovoru ove  svete žene – žene duboke vjere. 

Drago nam je da je Majka Marija Terezija i njezina duhovnost postala, osim nama sestrama, i mnogim laicima životno nadahnuće i da se uz naš samostan razvio Terezijin krug koji živi i blagotvorno djeluje više od jednog desetljeća.

Neka nam svima u Godini vjere, Majka Marija Terezija  kao izvorna kršćanka i redovnica -  žena  vjere i evanđeoskih pregnuća -   bude istinski uzor i nadahnuće, kao i  razlog njegovanja našega međusobnog  zajedništva.

Neka sve vas drage sestre,  poštovani štovatelji Majke Marije Terezije,  prijatelji i suradnici  našega samostana prati u svim vašim plemenitim nastojanjima moćni zagovor Majke Marije Terezije, suutemeljiteljice Milosrdnih sestara svetoga Križa, prve vrhovne poglavarice  i najizvrsnije  suradnice o. Teodozija Florentini, švicarskog kapucina utemeljitelja naše Družbe . 


 

Riječ s. Karmele Dominković, 
voditeljice Terezijina kruga

Poštovani štovatelji naše blažene majke Marije Terezije!

Za ovu svečanu  priliku učinilo mi se prikladnim još jednom  sasvim  kratko     odgovoriti na tri pitanja koja su mi se nametnula u pripremi za  današnje slavlje:

  1. Tko je bila bl. majka Marija Terezija Scherer?
  2. Kako, kada i zašto je započelo njezino štovanje?
  3. Što je Terezijin krug?

 

Tko je bila Katarina, odnosno

s. Terezija Scherer?

Bl. Majka Marija Terezija Scherer  -  je  rođena je  1825. 31. listopada  u poljodjelskoj obitelji u švicarskom mjestu Meggen, kanton Luzern i živjela do 16. lipnja 1888.

 Rano je ostala bez oca.

Bila je živahna, samostalna i odlučna djevojčica.

Znala je što hoće, a htjela je mnogo.

Srce male Katarine otvaralo se cvijeću i suncu, a  njezina bogata osobnost razvila se u sunčano dijete Meggena, kako su je nazivali njezini mještani.

Kasnije je,  odrastajući unosila mnogo svjetla u tamu mnogih srdaca i izrasla u veliku ženu kršćanske djelotvorne ljubavi.

Već je u 16. godini  počela raditi u gradskoj bolnici u Luzernu, noseći u sebi želju za redovničkim pozivom. Najprije je kao mlada djevojka bila članica Trećega reda sv. Franje, a po tom je u 19. godini potaknuta - Isusovim zovom ljubavi -  prema mladeži, siromasima, starcima i bolesnima stupila u tek osnovanu Družbu Sestara sv. Križa, koju je upravo tada osnivao o. .Teodozije Florentini, švicarski kapucin.  Bila je jedna od prvih pet članica nove Družbe.

Nakon položenih prvih zavjeta počela je djelovati kao učiteljica, a zatim nastavila u službi bolesnicima. Za prvu vrhovnu poglavaricu Kuće Matice u Ingenbohlu izabrana je 1837. godine. Nakon prerane i nagle smrti o. Teodozija Florentini (1865.) s. Terezija je još 23 godine sama neslomivom hrabrošću išla dugom cestom ljubavi, ne bez teškoća, ali odlučna i slobodna od vlastite sebičnosti, spremna na svaki novi izazov. Uz velike osobne žrtve, kao i samoprijegor cijele zajednice spasila je Utemeljiteljevo djelo. Suutemeljiteljica  je Milosrdnih sestara sv. Križa.

Uspješno se hvatala u koštac s gorućim problemima svoga vremena. Sestrama je bila dobra majka i mudra voditeljica, a potrebitima zauzeta pomoćnica. Uvrštena je među najveće žene srednje Europe 19. stoljeća.

Nakon teške i strpljivo podnesene bolesti umrla je na glasu svetosti u Ingenbholu 16. lipnja 1888. godine.

Mjesto molitve i cilj mnogih hodočasnika sve do danas je grob M. M. Terezije na kojem ona i dalje prima i svojim zagovorom kod Boga pomaže potebnicima.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom u Rimu 29. listopada 1995. godine. Od tada je  ovdje  u našoj samostanskoj crkvi svakoga 16. u mjesecu Hodočasnički dan sa svečanom euharistijom na kojoj sudjeluju brojni hodočasnici iz Đakova i okolice.

Također se od tada njezin blagdan slavi 16. lipnja.

Kako, kada i zašto je počelo

štovanje?

Blažena Majka Marija Terezija Scherer je  već za života očitovala izuzetnu aktivnost u službi bližnjega, hrabrost i izdržljivost, a  u izazovima svakodnevice je uranjala u  duboku kontemplativnost  tj. znala je biti pred Bogom u dubokoj šutnji osluškujući…

Znala je promišljati životne izazove  i osluškivati!

Njezini poznavatelji kažu da je mogla čitati skrivene misli, prodrijeti u dno duše i jednostavno pomoći.

To što je činila za života nastavila je činiti i poslije smrti.

Njezino je štovanje zapravo započelo danom njezine smrti, a umrla je na glasu  svetosti, kako je već rečeno  16. lipnja 1888. godine. Zadnje riječi u trenutku smrti bile su joj: Nebo! Nebo!

To će nam zauvijek ostati neotkrivena tajna… Da li je u trenucima prijelaza nešto vidjela ili je njegovala monaški oblik molitve srca  u kojem je u svojem molitvenom poniranja   -  moleći snagu u poteškoćama - izgovarala riječ: Nebo?!

Ili je do izražaja došlo i jedno i drugo ….

 

Nakon smrti ljudi je nisu zaboravili, nego su i dalje tražili pomoć,

Ona je jednostavno živjela u srcima ljudi.

1931. godine pokrenut je biskupijski proces

1938. godine završetkom biskupijskog procesa bili su iskopani njezini posmrtni ostaci o 50. obljetnici njezine smrti.

Tom prilikom nađena su – u grobu -  neraspadnuta  tri njezina križa potpuno sačuvana: križ s krunice, križ koji je imala uza se u trenucima umiranja i križ koji je kao znak Družbe nosila na prsima na kojem je sasvim svježa stajala neraspadnuta pamučna vrpca …

1941./2. godine otvoren je dodatni biskupijski proces, a 1950. godine pokrenut je papinski proces

Zatim su uslijedili kanonski procesi o čudesima na njezin zagovor, a potom proces za proglašenje blaženom.

Kada je kardinal von Rossum, protektor – kontakt osoba između Vatikana i Družbe  -  proučavao povijest Družbe, koja je ustvari  i povijest ove velike žene, ostao je zadivljen kreposnim životom i na njegov poticaj poduzele su sestre potrebne korake za pokretanje procesa za njezino proglašenje blaženom, koji je okončan velikom svečanošću  u Rimu 25. listopada 1995. godine.

Proces je započeo u Ingenbohlu u kući matici prema propisima Crkve.

Potrebno čudo se dogodilo još za života Majke Terezije.

Učenica Karolina Majer ispričala je događaj koji se dogodio 5. srpnja 1887. godine.

  • Škola je trebala ići u Zug na izlet. Sve je već bilo dogovoreno. Međutim iznenadna odluka Majke Terezije da se ipak ne ide jako je zbunila i iznenadila voditeljice i učenike…

Još uvijek zbunjeni izletnici, sutra dan su otkrili zašto je M. Terezija donijela takvu odluku….Vijest narednog dana je bila: KATASTROFALNA …  Grad koji je bio sagrađen na jezeru   jednostavno je  potonuo zajedno s hotelom u kojem su učenici trebali ručati …  ….  

Danas u Ingenbholu u tajništvu Ureda M. M. Terezije  radi  desetak  sestara koje su na usluži štovateljima.

Mjesečno zna biti i do 400 telefonskih poziva i do 60 pisama dnevno, a svakoga 16. u mjesecu Crkva bude dupkom puna  -  ispunjena između 500 i 700 osoba.

Kod nas u Đakovu se  od 2001. godine  počeo oblikovati Terezijin krug  sa sustavnim programom  - gajeći međusobno molitveno  zajedništvo i razvijajući osjetljivost za pomoć potrebitima na duši i tijelu.

 

Što je Terezijin krug i tko se može smatrati štovateljem majke Terezije?

Najkraće moguće rečeno TEREZIJIN KRUG, to ste vi poštovani štovatelji  bl. majke Terezije  koji se zajedno  sa zajednicom Milosrdnih sestara svetoga Križa  okupljate oko lika i djela bl. Majke Terezije, utječući se  njezinu moćnom zagovoru, postižući utjehu i pomoć u svojim potrebama, napose uz Hodočasnički dan, svakoga 16. u mjesecu, na euharistijskom slavlju.

Uz programe  koje zajedno s vama i za vas ostvaruju naše sestre koje rade u vrtiću, s. Rastislava Ralbovsky, s. Meri Gotovac, s. Gabrijela Tea Damjanović i s. Natalija Fadiga sa svojim timom, program Terezijina kruga izrastao je baš s vama koji se okupljate na Hodočasničkom danu.

Program je u cijelosti odgovor na vaša duhovna potraživanja.  Vi ste u biti tražili istinu o Bogu i istinu o sebi i  svojem hodu na putu do Boga.

I što ste više pronalazili, to ste još više tražili.

I eto tako se oblikovao uistinu jedan krug izvana i iznutra – zahvaljujući zagovornoj snazi bl. majke Terezije.

Početna i prva nit od 2001. godine  koja je svjesnije počela povezivati štovatelje bio je poticaj na njegovanje molitvene povezanosti pod nazivom Molitveni vez.

U smjernicama  Godine vjere jedan od stožernih ciljeva jeste poziv i zahtjev na obnovu osobnog molitvenog iskustva, kao i povratak zajedničke  obiteljske molitve, koja je već dosta davno iščeznula iz našeg obiteljskog života.

S toga bismo u Jubilarnoj godini vezanoj uz 125. obljetnicu svete smrti bl. majke Terezije željeli da molitvena povezanost među nama dobije novi zamah. U tu svrhu kao  poticaj, ali i kao mali znak pažnje i čestitke za vašu dosadašnju revnost u propinjanju na putu vjere, tiskan je MALI PRAVILNIK , za vas, koji  želi biti ne samo uspomena na ove velike datume, nego i novi poticaj na uključivanje.

Cjelokupni program Terezijina kruga je otvoren svima onima koji se žele izdići iz svakodnevne kršćanske osrednjosti.

Terezijin krug - to ste vi poštovani štovatelji koji se u svojoj svakodnevici zauzimate za promicanje temeljnih ljudskih i kršćanskih vrijednosti kako je to činila bl. majka Terezija, nadahnuta franjevačkom karizmom.

To ste vi poštovani štovatelji, koji se okupljate na:  Tjednom susretu ponedjeljkom uz  Molitveno čitanje Božje Riječi, na Oratoriju sv. Križa,  na godišnjim duhovnim vježbama ili pak na Danu tišine, odnosno kontemplativnoj suboti . … i na taj način produbljujete svoje molitveno iskustvo.

Sukladno rečenom, štovateljem i sudionikom molitvenog zajedništva, odnosno pripadnikom Terezijina kruga,  može se smatrati onaj krštenik koji: 1. osim nedjelje i blagdana često slavi Sv. misu, napose 16. u mjesecu; 2. po uzoru na prve kršćane unosi u svoj život riječi Svetoga pisma i petkom se sjeća Isusove muke i smrti na križu; 3. razvija osjetljivost za potrebe bližnjih i pomaže ljudima u potrebi prema svojim mogućnostima; 4. promiče temeljne ljudske i kršćanske vrijednosti u svojoj obitelji i zauzima se za dostojanstvo svake osobe od prirodnog začeće do prirodne smrti; 5. moli rado krunicu za nova i postojeća svećenička i redovnička  zvanja i na taj način sudjeluje u sveopćem poslanju Crkve.

 

TIJEKOM  GODINU VJERE I UZ JUBILARNU GODINU  -

svatko tko izrazi želju -  moći će dobiti - PRISTUPNICU 

na kojoj će uz osobne podatke  biti ispisane i vrijednosti  za koje se zauzima program Terezijina kruga.

Prilikom popunjavanja pristupnice moći će se  označiti samo one točke koje je molitelj  spreman revno izvršavati.

Svaki  član Molitvenog veza ima udjela u svim duhovnim dobrima Molitvenog veza, kao i redovničke zajednice….

 

Druga tijela i Odbori

Unutar Terezijina kruga djeluju pojedina tijela i grupe  koje djeluju na dobrobit svih, a  nastale  su kao odgovor na traženje onih štovatelja koji su imali želju u svojoj vjeri napredovati dublje.  To su prvenstveno : Trajno otvorena humanitarna akcija Među nama – siromah siromahu, u kojoj ustrajnoj sudjelujete svojim novčanim darom kroz škrabicu  i košaricu;  Zatim 2004. godine, kanonski utemeljeno Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda bl. majke Marije Terezije, koje je srce i kruna Terezijina kruga, a  trajno  je otvoreno prijemu novih članova, molitvene zajednice i druge grupe izvan Đakova i Koordinacijski odbor Molitvenog veza, odnosno Terezijina kruga. …

Nebeska zaštitnica  Terezijina kruga, napose Mjesnog bratstva i  molitvenog veza je bl. majka Marija Terezija Scherer.

Na izlasku iz crkve svi ćete moći dobiti na dar MALI PRAVILNIK u kojem  ćete naći potrebne sadržaje koji vas nukaju  i pozivaju da se tijekom Godine vjere i Jubilarne godine odlučite za novu revnost, ili ako se još niste uključili u neki od ponuđenih oblika programa Terezijina kruga da prepoznate poziv i  upravo  se  sada uključite.

Svi smo pozvani odazvati se i  novom revnošću  prionuti uz  Gospodina Isusa Krista i po uzoru na  velikane vjere  zagledavati  se  u svim prilikama i neprilikama svakodnevice u Isusovo ranjeno lice.

Hvala vam što ćete se odazvati pozivu Crkve i  tako obnoviti svoj krsni savez s Bogom i  sveti pradjedovski zavjet vjere u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga.

I JOŠ SAMO RIJEČ ZAHVALE – našim časnim službenicima oltara  za predsjedanje na večerašnjem euharistijskom  zajedništvu i lomljenu Božje riječi u homiliji, za pjevani izraz vjere liturgijskih pjevača župe Blažene Djevice Marije iz  Nove Kapele i sestrama našeg samostanskog zbora.

Osobita mi je radost i čast zahvaliti za svjedočki hodočasnički napor velečasnom Goranu MItrović, župniku župe Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli, koji je osobno doživio i pismeno posvjedočio svoje osobno iskustvo zagovora  bl. majke Terezije.

A sva vaša nastojanja na putu vjere i obnavljanja u ljubavi prema Bogu i bližnjemu kroz  obnovljeni i produbljeni  osobni odnos prema Isusu Kristu u Godini vjere,  poštovani štovatelji,  neka prati moćni zagovor  blažene majka Terezija Scherer,  koju nam je Crkva stavila za primjer kao uzornu ženu duboke vjere i  djelotvorne kršćanske ljubavi.

 

Copyright © 2015 - FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED - MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA ĐAKOVO